четвъртък, 9 август 2012 г.

Диетичен шоколадов мус и още нещо :)

Здравейте! :) Колкото по-дълго не пиша тук, толкова по-трудно ми е да започна. Като че ли губя тренинг - както при спорта - спреш ли за ден, два и после ти е трудно да  влезеш във форма. Събрала съм куп рецепти, които смирено чакат да бъдат публикувани и произволно избрах няколко свежи неща.


Започвам с веган десерт, който не съдържа яйца, сметана и шоколад, но въпреки това се получава много вкусен маслен мус, подходящ дори за покритие на торти. Няма да пиша точни пропорции за муса, направете го по ваш вкус. Аз го приготвям доста сладък и с по-малко сок от лайм. :)

Шоколадов мус с авокадо
Адаптирано от Завтра будет новый день

Необходими продукти:
авокадо
сок от лайм или лимон
мед
натурално какао на прах
ванилов екстракт
щипка морска сол и чили (по желание)


В блендер поставете нарязаното и обелено авокадо заедно със сока от лайм, ваниловия екстракт и меда. Като разбиете добре, добавете и всички останали съставки. Пюрирайте сместа, така че да се получи фин и лек мус. Поднесох в обелката от плода, поставена за десетина минути във фризера.


Показвам ви и рецепта за сос, който е моя импровизация и занапред често ще приготвям, защото много ни допадна! Консистенцията му е приятна, по повърхността си не образува кора. Мисля, че е подходящ за всякакъв вид месо, дори и за риба и морски дарове. По-долу съм показала и двата варианта, в които съм го използвала.

Сметанов сос с мащерка
Авторска рецепта

Необходими продукти:
1 жълтък
1 ч. л. горчица
3-4 клонки прясна мащерка
200 мл готварска сметана
сол и пипер


В тигана смесете сметаната, жълтъка, мащерката, солта и пипера. Поставете на слаб огън и бъркайте енергично с дървена шпатула. Добавете горчицата и продължете, докато сосът започне леко да къкри и да се сгъстява. Времето за приготвянето му е около 4-5 минути.

Скариди с шафран
Авторска рецепта

Необходими продукти:
5-6 бр. гренландски скариди
2 щипки шафран
1 с. л. краве масло
морска сол


Почистете скаридите от люспите и главите. Оваляйте ги в шафрана и маслото. Сложете ги на силно нагорещен грил тиган, посолете с морска сол. Печете по 15 секунди от всяка страна. Ако са кралски, печете ги 30 секунди на страна. Сервирайте със сметанов сос с мащерка.

Пилешки филенца в сметанов сос
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за 4 порции:
2 бр. пеперуди пилешки гърди
2 скилидки чесън
4 с. л. соев сос
2 с. л. зехтин
2 с. л. лимонов сок
сол, пипер


Нарежете гърдите на филенца, поставете ги в купа и ги оваляйте в изброените съставки. Покрийте съда със свежо фолио и го приберете в хладилник поне за час. Изпечете филенцата на скара или грил тиган. Поставете в чинии и залейте със сметановия сос с мащерка, чиято рецепта съм написала по-горе :)

12 коментара:

  1. А сега де,от кое да започна-от скаридите или от пилешкото,като и двете са фантастични начело със сосчето-супер е и то!Към авокадото имам резерви,макар снимките да са убийствено красноречиви!Прегръдки,Зорничка!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси е права, от къде да започне човек! Великолепно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори,чудесни предложения!Обичам аромата на мащерка и често използвам! Много вкусни и неустоими снимки!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле, аз ще започна от снимките:)! Зори, страхотни снимки си направила!!! А ястията всичките са изкусителни и все с любими продукти! Страхотно поднасяне и прекрасна публикация! Браво!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, хвърлих око на този мус още когато го публикува, и си казах, че при първа възможност ще бъде опитан. Е, опитах го...много ни хареса, супер лек и приятен! Мери за хубавата идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието, Ради! Радвам се, че ви е харесал :)

      Изтриване
  6. Привет! Направих снощи муса, само дето авокадото беше твърдо и стана на ситни парченца :) но се получи доста интересно като вкус. Искам да попитам - има ли проблем ако престои 1 нощ в хладилника? Детето сега го яде и доста й харесва :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем да престои. Радвам се, че ви е харесал :)

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!